
Sveikatos Medicinos Specialistė Justina Valatkevičiūtė primena:
Vasara – puikus metas praturtinti mitybą šviežiomis uogomis, kurios ne tik malonios gomuriui, bet ir išskirtinai naudingos sveikatai. Uogos yra vertingas vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų šaltinis, todėl jų įtraukimas į kasdienę mitybą – puikus žingsnis organizmo stiprinimui.
Kodėl svarbios uogose esančios skaidulos?
Uogos turi abi pagrindines skaidulų rūšis – tirpiąsias ir netirpiąsias.
Tirpiosios skaidulos padeda mažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį, stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje.
Netirpiosios skaidulos, kurių daugiausia uogų luobelėje, gerina žarnyno peristaltiką, saugo nuo vidurių užkietėjimo bei storosios žarnos onkologinių susirgimų.
Remiantis atliktų tyrimų duomenimis, rekomenduojama per dieną suvartoti apie 2 stiklines šviežių uogų per dieną. Jas verta rinktis kaip sveiką užkandį arba gardinti pusryčius – pavyzdžiui, košes ar jogurtą.
Uogos – natūralus antioksidantų lobynas
Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais – nestabiliomis molekulėmis, galinčiomis pažeisti ląstelių DNR ir prisidėti prie lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas ar vėžiniai susirgimai.
Svarbiausi antioksidantai:
Vitaminai: C, A, E;
Mineralai: selenas, manganas;
Polifenoliai: resveratrolis, kvercetinas, katechinai, antocianinai (flavonoidai);
Kitos medžiagos: beta karotinas, glutationas, kofermentas Q10, fitoestrogenai
Šios medžiagos ne tik mažina oksidacinį stresą, bet ir pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, padeda gerinti širdies veiklą, palaikyti kraujagyslių elastingumą bei turi neuroprotekcinį poveikį.
Trumpai apie populiariausias uogas ir jų naudą:
- Juodieji serbentai – itin gausūs antocianinų, stiprina imuninę sistemą;
- Šilauogės – teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, smegenų veiklą;
- Spanguolės – žinomos dėl antibakterinio ir priešuždegiminio poveikio, dėka proantocianidinų;
- Avietės – turtingos elaginėmis rūgštimis, pasižymi priešvėžiniu poveikiu;
- Gervuogės – stiprina kraujagysles, palaiko odos sveikatą;
- Vyšnios – turi daug fenolinių rūgščių, antocianinų, palaiko kraujotakos sveikatą;
- Mėlynės – gerina regėjimą, padeda palaikyti smegenų funkciją;
- Braškės – elaginė rūgštis ir kvercetinas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, mažina širdies ligų ir II tipo diabeto riziką.
- Agrastai – naudingi virškinimui, kepenų veiklai, skatina toksinų šalinimą.
- Sausmedžio uogos – dar vadinamos „superuogomis“, nes išsiskiria labai aukštu antocianinų kiekiu ir stipriu priešuždegiminiu poveikiu.
Ar šaldytos uogos išlieka naudingos?
Nors vasarą verta rinktis šviežias uogas, žiemai galima jas šaldyti. Tinkamai užšaldytos uogos išlaiko net 80–95 % polifenolių ir kitų antioksidantų. Svarbu atšildyti jas natūraliai, t.y. kambario temperatūroje. Nerekomenduojama naudoti karšto vandens, garų ar mikrobangų krosnelės, nes tai mažina maistinę vertę.
Nors uogos ya sveikatai palankių medžiagų šaltinis, pagrindinė taisyklė – subalansuota mityba.
Jei norite sužinoti, kokia mityba geriausiai tinka būtent Jums, registruokitės mūsų šeimos klinikoje pas gyvensenos medicinos specialistę Justiną Valatkevičiūtę ir pasirūpinkite savimi jau šiandien.